16.1.12

ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΗΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ σε περιβάλλον Windows

Κάθε φορά που θα χρειάζεται να πληκτρολογήσετε κάτι θα βλέπετε μια κατακόρυφη γραμμή να αναβοσβήνει |. Η γραμμή λέγετε ο δρομέας ή σημείο εισαγωγής και δείχνει σε ποιο σημείο αρχίζει το κείμενο που θέλετε να πληκτρολογείσετε. Μπορείτε να μετακινήσετε το δρομέα, πατώντας στη θέση που θέλετε με το ποντίκι.

Εκτός από τα γράμματα, τους αριθμούς, τα σημεία στίξης και τα σύμβολα, στα πλήκτρα πληκτρολόγησης περιλαμβάνονται επίσης τα SHIFT, CAPS LOCK, TAB, ENTER, SPACEBAR (πλήκτρο διαστήματος) και BACKSPACE.


Εναλλαγή Αγγλικών Ελληνικών και αντιστρόφως: Alt + Shift (Αριστερό). Εναλλακτικά μπορεί να γίνεται και με τον συνδυασμό Ctrl + Shift εξαρτάται από τις ρυθμίσεις του πληκτρολογίου.
Αν χρησιμοποιείται περισσότερες από δύο γλώσσες τότε με το alt + Shift γίνεται εναλλαγή από τη μία γλώσσα στην άλλη κυκλικά. 

ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ:
Για να γράψετε συνεχόμενα κεφαλαία πατήστε το πλήκτρο Caps Lock. Το ξαναπατάτε για να επανέλθετε στα μικρά.
Το πληκτρολόγιό σας ίσως διαθέτει μια φωτεινή ένδειξη που δηλώνει πότε είναι ενεργοποιημένη η λειτουργία CAPS LOCK.

Πατήστε SHIFT σε συνδυασμό με κάποιο γράμμα για να πληκτρολογήσετε ένα κεφαλαίο γράμμα. 

ΠΛΗΚΤΡΑ ΜΕ ΔΙΠΛΗ ΕΝΔΕΙΞΗ (σύμβολα):
Πατήστε SHIFT σε συνδυασμό με κάποιο άλλο πλήκτρο, για να πληκτρολογήσετε το σύμβολο που εμφανίζεται στο επάνω μέρος του πλήκτρου.

ΑΛΛΑΓΗ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥ:
Πατήστε το πληκτρο Enter για να αλλάξετε παράγραφο στο κείμενο σας.

ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΛΕΞΕΙΣ:
Πατήστε το πλήκτρο SPACEBAR για να μετακινήσετε το δρομέα ένα διάστημα προς τα εμπρός(δεξιά).

ΠΟΛΛΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΛΕΞΕΙΣ:
Πατήστε το πλήκτρο TAB για να μετακινήσετε το δρομέα αρκετά διαστήματα προς τα εμπρός.
Μπορείτε επίσης να πατήσετε το πλήκτρο TAB για να μετακινηθείτε στο επόμενο πλαίσιο σε μια φόρμα.

ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΩΝ:
Για να διαγράψετε ένα χαρακτήρα υπάρχουν δύο πλήκτρα:
Backspace: Πατήστε BACKSPACE για να διαγράψετε το χαρακτήρα που βρίσκεται πριν (αριστερά) από το δρομέα ή το επιλεγμένο κείμενο.
Delete: Πατήστε το πλήκτρο Del (Delete) για να διαγράψετε το χαρακτήρα που βρίσκεται μετά (δεξιά) από το δρομέα. Με το πλήκτρο Del μπορείτε να διαγράψετε όλο το επιλεγμένο κείμενο.

ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ:
Στα ελληνικά η άνω & κάτω τελεία : και το ερωτηματικό ; βρίσκονται στο πλήκτρο Q
Γυρίστε το πληκτρολόγιο στα ελληνικά και μετά πατήστε στο Q για την άνω τελέια και shift + Q για το ελληνικό ερωτηματικό.

Για τονούμενο φωνήεν πατήστε πρώτα το πλήκτρο που βρίσκεται δεξιά από το L και μετά το φωνήεν. Για να εμφανιστεί ο τόνος πρέπει να πατήσετε και το φωνήεν.

Για τα διαλυτικά (για τι ϊ ή το ϋ) πατήστε Shift + το πλήκτρο δεξιά από L και μετά το ι ή το υ. Για να εμφανιστούν τα διαλυτικά πρέπει να πατήσετε και το φωνήεν.

Για τα διαλυτικά με τόνο (ΐ και το ΰ) πατήστε Δεξί Alt + το πλήκτρο δεξιά από L και μετά το ι ή το υ. Για να εμφανιστούν τα διαλυτικά με τον τόνο πρέπει να πατήσετε και το φωνήεν.

Για την Άνω τελεία πατήστε Alt + 0183 ή Alt + 729

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου